środa, 22 sierpnia 2012

OGÓLNE UWAGI

W tym poście, który powinien być raczej jako pierwszy, chciałabym podzielić się moimi uwagami na temat zamieszczanych przepisów. Wypunktuję je, aby było bardziej przejrzyście:

1. olej - używam lepszej jakości olei jak rzepakowy, lniany, a najbardziej lubię olej Carotino, jest to olej z owoców czerwonej palmy i oleju canola; ma apetyczny pomarańczowy kolor i sałatki nabierają fajnej barwy; rzadziej używam oliwy z oliwek z racji tego, że nie lubię jej smaku i zapachu i nie smakują mi sałatki z jej dodatkiem.
2. koncentrat pomidorowy - kupuję 30%.
3. w przepisach  nie podaję dokładnych proporcji, każdy może zrobić na oko taką ilość jaka mu pasuje.
4. sałatki można modyfikować, nie trzeba dodawać wszystkich składników, nie każdy lubi np. cebulę, największą rolę gra w nich sos.
5. jak już jemy zdrowo to można poszukać soli o mniejszej zawartości sodu.
6. świeży szpinak w sezonie najlepiej kupować na rynku/giełdzie rolnej a poza sezonem paczkowany, nigdy mrożony!
7. z przypraw dodaję sól, pieprz niekoniecznie, i fitup/mix ziołowy do sałatek, im więcej się doprawi olej i jogurt tym smaczniej, ale oczywiście bez przesady.
8. warzywa gotowane w wodzie lub na parze lepiej nie dogotować niż przedobrzyć, ponieważ tracą witaminy w ten sposób i też w smaku wychodzi mamałyga.

Jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dopiszę uwagę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz