Przepis na tą przepyszną sałatkę jest bardzo prosty a cały sekret tkwi w sosie.
Składniki (na oko, kto ile potrzebuje):
- świeży szpinak,
- czerwona papryka,
- suszone pomidory,
- pestki słonecznika,
- brokuł,
- cebula czerwona.
Szpinak dokładnie myjemy i szatkujemy, paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w paseczki, gotujemy brokuł najlepiej na parze, ważne żeby nie był za miękki, pestki prażymy bez oleju na patelni, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wszystko łączymy w całość. A teraz najważniejsza część, sos.
Podam dwa przepisy, na bazie oleju i jogurtu greckiego, aczkolwiek ten pierwszy o wiele bardziej mi smakuje.
Sos na bazie oleju:
- olej (polecam CAROTINO - olej z owoców czerwonej palmy i oleju rzepakowego canola),
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, fitup do sałatek- mix ziół, dostępny w każdym markecie),
- wyciśnięty ząbek czosnku.
Sos na bazie jogurtu greckiego:
- jogurt grecki,
- przyprawy (sól, pieprz, fitup do sałatek- mix ziół),
- wyciśnięty ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą papkę i dodajemy do warzyw.
Można najpierw przyprawić sałatkę i na koniec polać sosem już bez przypraw.
Jeśli chodzi o składniki, można przepis modyfikować, nie trzeba dodawać czosnku i sos też będzie dobry.
Cebula też nie jest konieczna.
Jeśli chodzi o olej, radzę używać tych lepszej jakości, lniany, rzepakowy, może być oliwa z oliwek, chociaż ta ma akurat specyficzny zapach i smak, i moim zdaniem to psuje całość.
Tak czy inaczej ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
Nie mam pojęcia co to za olej z owoców palmy, ale zostanę przy zwykłym rzepakowym - i tak jest to najzdrowszy z olejów i zawiera dużo omega-3 :)
OdpowiedzUsuń