poniedziałek, 20 sierpnia 2012

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I CIECIORKĄ

Tym razem sałatka za szpinakiem i mało popularną cieciorką.
Ta bobowata roślina jest w kształcie kuleczek, i przed ugotowaniem należy je moczyć przez noc. Ważne jest to by nie rozgotować cieciorki, kuleczki mają być chrupkie.

SKŁADNIKI (proporcje wg potrzeb):
- świeży szpinak,
- cieciorka,
- jajka,
- papryka czerwona/zielona/żółta,
- pestki słonecznika,
- pestki z dyni,
- czerwona cebula,
- świeży koperek,
- natka pietruszki.

Szpinak drobno kroimy, cieciorkę gotujemy, jajka gotujemy na twardo, paprykę kroimy w kostkę, cebulę w paseczki, pestki prażymy bez oleju na patelni, koperek kroimy a listki natki pietruszki można wrzucić w całości. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy sos do wyboru:

SOS NA BAZIE OLEJU:
- olej CAROTINO,
- koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, fitup/mix do sałatek.

SOS NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO:
- jogurt grecki,
- sól, pieprz, fitup/mix do sałatek.

Im bardziej sosy są doprawione tym smaczniej, ale bez przesady.

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz